Zkonzultujte své možnosti na získání dotace v rámci aktuálních výzev

Chci konzultaci

Využijte dešťovou vodu efektivně

Využijte dešťovou vodu efektivně

05.09.2019
OP Životní prostředí
Tereza Plačková

Již od února roku 2019 lze v rámci OP ŽP čerpat podporu ve výzvě Dešťovka, jejíž cílem je lepší hospodaření se srážkovou vodou.

Dotace z tohoto programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů, a to konkrétně na tyto tři typy projektů: zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Chcete-li dešťovou vodu zachytávat v nádrži a používat ji jen na zalévání zahrady, je pro Vás určena základní varianta programu. Dotace se v tomto případě šplhá až na 55 000 korun. Tvoří ji fixní část 20 000 korun, ke které se připočítává 3 500 korun za každý kubický metr nádrže. Novinkou je, že příspěvek získáte i v případě, pokud místo nové nádrže použijete k zachytávání dešťové vody například nepoužívanou, upravenou jímku. Do nákladů si pak zařadíte i náklady na vyčištění, vyspravení a další úpravy jímky.

Dešťová voda se však hodí nejen k zalévání zahrady, ale i ke splachování toalet v domácnosti. Takový systém vyžaduje určité stavební úpravy, ale při stavbě nového domu s ním můžete předem počítat. Státní podpora se dostává až na 65 000 korun. Finální částka se opět skládá z fixní části 30 000 korun, ke které se přičítá 3 500 korun za každý kubický metr nádrže.

Jako třetí možnost podporuje program Dešťovka systémy, které recyklují odpadní, tzv. šedou vodu. Použitelná je voda z umyvadel, van a sprch. Po přečištění poslouží znovu, a to ke spláchnutí toalety. U těchto systémů ušetříte zhruba polovinu denní spotřeby pitné vody. Ještě výhodnější je, pokud systém zkombinujete s využitím dešťové vody. Dotace se v tomto případě může vyšplhat až na 105 000 korun.

Výše dotace se tedy pohybuje od 20 do 60 tisíc v závislosti na pořízené technologii. K ní se pak přičítá dotace 3500 Kč za každý metr krychlový nádrže. Minimální velikost nádrže však musí být 2 m3. Maximálně může dotace pokrýt 50 procent výdajů, mezi které je možné zahrnout nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů. U projektů zaměřených na přečištění odpadních vod je součástí dotace i úhrada nákladů na projektovou dokumentaci ve výši 10 tisíc korun.

Uvažujete o pořízení akumulační nádrže na srážkovou vodu? Podzimní deštivé počasí se blíží, proto nás neváhejte kontaktovat. Zařídíme Vám zpracování odborného posudku a kompletní administraci žádosti. Tak neváhejte, příjem žádostí je v plném proudu!

 

 Zdroj

  1. Dotace Dešťovka: Víte, kolik dostanete?. Státní fond životního prostředí ČR. Praha, 2019. Dostupné z: https://www.sfzp.cz/dotace-destovka-vite-kolik-dostanete/
  2. Dotace Dešťovka. Státní fond životního prostředí ČR. Praha, 2017. Dostupné z: https://www.dotacedestovka.cz/