Zkonzultujte své možnosti na získání dotace v rámci aktuálních výzev

Chci konzultaci

Ekologická auta s možností zvýhodněné půjčky

Ekologická auta s možností zvýhodněné půjčky

09.11.2017
Nezařazené
Eliška Sarčáková
Obce, kraje i jejich příspěvkové organizace mají od 1. listopadu 2017 podruhé možnost využít dotační podporu na nákup vozidel na alternativní pohony v rámci podpory alternativních způsobů dopravy. Alokovanou částkou je celkem 100 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Novou možností, oproti loňské výzvě, je možnost čerpat vyšší dotaci v kombinaci se zvýhodněnou půjčkou.

Dotaci lze využít na nákup vozu i úhradu nákladů operativního leasingu. Příspěvek lze použít na elektromobily, plug-in hybridy, vozy na CNG a i na vozy s plně hybridním pohonem. Dotační výzva cíleně podporuje využívání vozidel na alternativní pohon v ČR ve veřejné správě. Ministerstvo životního prostředí chce přispět ke snížení emisí škodlivých látek z dopravy, jelikož každým rokem přibývá až 200 tisicích nových vozů s významným dopadem na životní prostředí a lidské zdraví.

Novinkou je zvýšení podpory osobních elektromobilů na 250 tisíc korun, jelikož cenový rozdíl mezi vozem s klasickým pohonem a elektromobilem je velmi významný. Z tohoto důvodu je možnost hradit pořizovací náklady elektromobilu pomocí operativního leasingu nebo půjčky ze SFŽP ČR s nulovým úrokem. Další novinkou je také zavádění podpory nákupu hybridních vozů, které mají srovnatelné emise jako vozy na CNG. 

Výše dotace je dána fixní částkou podle konkrétního typu pohonu a kategorie vozidla.

O skutečnosti, že tahle podpora má smysl, svědčí pilotní výzva, která startovala v listopadu 2016. Se stejnou alokovanou částkou SFŽP schválil podporu 143 žadatelům z cílových skupin. Celkem bylo poskytnuto 40 milionů korun, z nichž bylo podpořeno celkem 265 vozidel na alternativní pohon:

  • 178 elektromobilů,
  • 7 plug-in hybridů
  • 80 vozidel na CNG

Tak co myslíte? Zvážíte možnost podpory SFŽP? Oslovila Vás tato výzva? Máte k ní nějaký dotaz? Neváhejte se na nás obrátit. Naší zapálení, odborní pracovníci Vám rádi vše zodpoví smile Více informací o výzvě ZDE.

ZDROJ:

Obce i kraje mohou žádat o dotace na ekologická auta. Priorita [online]. Státní fond životního prostředí ČR, 10(11), 8 [cit. 2017-11-09]. Dostupné z: http://www.opzp.cz/file/priorita/46/priorita-11-2017.pdf

Ing. Eliška Sarčáková, Ph.D.
Ing. Eliška Sarčáková, Ph.D.Vedoucí projektový manažer

Spojte se s odborníkem na toto téma:

*
*

* Označená pole jsou povinná